top of page
Αναζήτηση

Αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την πρόληψη του καύσωνα, έρευνα

Έγινε ενημέρωση: 1 Ιουν

by prof. Henk Rosendal



Το έργο HOPE μας στοχεύει στην επίτευξη αρκετών στόχων. Ένα από αυτά είναι η ανάπτυξη ενός υγιούς εργαλείου ηλεκτρονικής μάθησης , για να υποστηρίξει τους μαθητές και τους φροντιστές να ενεργούν κατάλληλα σε περιόδους ακραίας ζέστης. Ένας άλλος στόχος είναι η ανάπτυξη μιας βάσης δεδομένων που περιέχει καλές πρακτικές. Και οι δύο στόχοι απαιτούν ισχυρή τεκμηρίωση. Ως εκ τούτου, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική έρευνα , η οποία θα ολοκληρωθεί με αναζήτηση στη λεγόμενη «γκρίζα» βιβλιογραφία . Η γκρίζα λογοτεχνία δημοσιεύεται ανεπίσημα ή μη εμπορικά ή παραμένει αδημοσίευτη. Μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών εκθέσεων, στατιστικών, ευρεσιτεχνιών, άρθρων συνεδρίων και ακόμη και μη γραπτών πόρων, όπως αφίσες και γραφήματα. Η γκρίζα βιβλιογραφία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, αλλά μπορεί να εξακολουθεί να είναι καλή αξιόπιστη πληροφορία. Μια άλλη σημαντική πηγή πληροφοριών θα είναι οι ηλικιωμένοιΜΕΘΟΔΟΙ Το παγκόσμιο, κύριο ερευνητικό μας ερώτημα ήταν « Ποιες ατομικές και κοινοτικές παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές όσον αφορά την πρόληψη των επιπλοκών του καύσωνα για τους ηλικιωμένους;» . Οι επιστημονικές βάσεις δεδομένων διερευνήθηκαν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τριών λέξεων-κλειδιών: «καύσωνες», «παρεμβάσεις» και «ηλικιωμένοι». Η αναζήτηση έγινε στα αγγλικά. Οι ίδιες λέξεις-κλειδιά στα ολλανδικά, αν και δεν συνδυάζονται, χρησιμοποιήθηκαν για την αναζήτηση της γκρι-λογοτεχνίας. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, οργανώσαμε μια πρώτη ομάδα εστίασης με πολίτες από το Ρότερνταμ, ηλικίας άνω των 70 ετών. ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ A. Στην επιστημονική βάση δεδομένων βρέθηκαν εννέα πρόσφατες και χρησιμοποιήσιμες δημοσιεύσεις. Από αυτά μάθαμε ότι έχει διαπιστωθεί (αο) ότι:, που έχουν βιώσει καύσωνες το τελευταίο διάστημα. Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα οποία φαίνονται πολλά υποσχόμενα, θα παρουσιαστούν παρακάτω.


ΜΕΘΟΔΟΙ 

Το παγκόσμιο, κύριο ερευνητικό μας ερώτημα ήταν « Ποιες ατομικές και κοινοτικές παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές όσον αφορά την πρόληψη των επιπλοκών του καύσωνα για τους ηλικιωμένους;» . Οι επιστημονικές βάσεις δεδομένων διερευνήθηκαν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τριών λέξεων-κλειδιών: «καύσωνες», «παρεμβάσεις» και «ηλικιωμένοι». Η αναζήτηση έγινε στα αγγλικά. Οι ίδιες λέξεις-κλειδιά στα ολλανδικά, αν και δεν συνδυάζονται, χρησιμοποιήθηκαν για την αναζήτηση της γκρι-λογοτεχνίας. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, οργανώσαμε μια πρώτη ομάδα εστίασης με πολίτες από το Ρότερνταμ, ηλικίας άνω των 70 ετών. ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 


A. Στην επιστημονική βάση δεδομένων βρέθηκαν εννέα πρόσφατες και χρησιμοποιήσιμες δημοσιεύσεις. Από αυτά μάθαμε ότι έχει διαπιστωθεί ότι:

  • Η έκθεση στη θερμότητα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά και αναπνευστικά

  • Οι υγιείς άνθρωποι είναι πιο ικανοί να εφαρμόσουν μέτρα προσαρμογής.θνησιμότητα; Οι υγιείς άνθρωποι είναι πιο ικανοί να εφαρμόσουν μέτρα προσαρμογής.

  • Η κατανάλωση επιπλέον νερού, η αλλαγή των ωρών εργασίας, η χρήση κατάλληλου ρουχισμού και η μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικού θεωρούνται ως αποτελεσματικά μέτρα.

  • Τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης ηλεκτρικών ανεμιστήρων, ωστόσο, δεν έχουν αποδειχθεί.

Επιπλέον, παρατηρήσαμε ότι?

  • Οι περισσότερες μελέτες αφορούν την εξωτερική θερμοκρασία, ενώ οι άνθρωποι συχνά τείνουν να μένουν σε εσωτερικούς χώρους, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες.

  • Μερικοί ηλικιωμένοι υποφέρουν κατά τη διάρκεια των καύσωνα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ήταν μάλλον ευχάριστο.


Β. Στην ολλανδική γκρίζα βιβλιογραφία εντοπίστηκαν πολλά μέτρα σε διαφορετικά επίπεδα. Μερικά από αυτά:

Μικροεπίπεδο: κατανάλωση επιπλέον νερού, ψύξη κασκόλ, λιγότερη κίνηση, εύρεση δροσερών θέσεων, κατάλληλο ρουχισμό, χλιαρό ντους και ηλεκτρικοί ανεμιστήρες. Μεσοεπίπεδο: ρολά, αερισμός (μέρα/νύχτα), μόνωση στέγης και απενεργοποίηση συσκευών που παράγουν θερμότητα.

Μακροεπίπεδο: συστήματα και σχέδια προειδοποίησης θερμότητας, βαφή ασφάλτου, κάλυψη στεγών με φυτά, εισαγωγή νερού ροής μέσω πόλεων και τόνωση της φύτευσης δέντρων στο κέντρο της πόλης. Γ. Η ομάδα εστίασης αποτελούνταν από 8 ηλικιωμένους, οι οποίοι ήταν τόσο ευγενικοί να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους με τους πρόσφατους καύσωνες. Φάνηκε ότι όλοι είχαν τις δικές τους στρατηγικές προσαρμογής, ανάλογα με τη φυσική και στεγαστική τους κατάσταση. Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση ανταλλάχθηκαν διάφορες συμβουλές και κόλπα, όπως:

  • Αλλάζοντας τον καθημερινό τους ρυθμό, λιγότερες δραστηριότητες το απόγευμα

  • Ρούχα από φυσικά υλικά (μαλλί, βαμβάκι, λινό): «ό,τι βοηθάει στο κρύο, βοηθάει και στη ζέστη»

  • Μπουκάλια νερό στο ψυγείο μπαίνουν στο κρεβάτι τους πριν κοιμηθούν

  • Ψύξη των σπιτιών τους με βάση την εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία: Ψύξη έξω; Ανοιχτές πόρτες/παράθυρα. Ψύκτη μέσα; Κλείσιμο θυρών/παραθύρων

ΤΙ ΕΠΕΤΑΙ? 

Αν και αυτά τα αποτελέσματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η χρήση εναλλακτικών λέξεων-κλειδιών μπορεί να οδηγήσει σε πιο εύχρηστες δημοσιεύσεις. Θα επεκτείνουμε λοιπόν την επιστημονική μας αναζήτηση τους επόμενους μήνες. Όσον αφορά τη γκρι-λογοτεχνία: όλοι οι διεθνείς εταίροι θα πραγματοποιούν παρόμοιες αναζητήσεις στη δική τους γλώσσα. Το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες εστίασης, οι οποίες θα οργανωθούν σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.




2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page