top of page
Αναζήτηση

Συνέντευξη με την Αντιδήμαρχο της πόλης του Ρότερνταμ

Έγινε ενημέρωση: 1 Ιουν

12 April 2022 International kick-off event of the HOPE project



IΕίναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τη συνεργασία HOPE και για άλλες τοπικές και περιφερειακές αρχές σε διεθνές επίπεδο να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία σας ως Βουλευτής της πόλης του Ρότερνταμ. Θα μας ενδιέφεραν περισσότερο οι πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές περίθαλψης ηλικιωμένων και προσαρμογής στο κλίμα του Ρότερνταμ.

Τι σημαίνει για εσάς το θέμα του κλίματος «καύσωνας»; 

Η υπερβολική ζέστη επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ασφάλεια ιδιαίτερα των ηλικιωμένων κατοίκων μας. Γι' αυτό είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση για να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας ως τοπική αυτοδιοίκηση. Η ετοιμότητα είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να αναπτύξουμε σε συνεργασία με τους ίδιους τους ηλικιωμένους και μαζί με τις οργανώσεις περίθαλψης και πρόνοιας.

Γιατί πιστεύετε ότι το έργο HOPE είναι σημαντικό για την πόλη του Ρότερνταμ;

Το Ρότερνταμ ήταν πάντα μια νέα πόλη, καθώς έχουμε τόσους πολλούς ανθρώπους που βλέπουν τις ευκαιρίες που προσφέρει το Ρότερνταμ. Παρόλα αυτά, η πόλη συνεχίζει να γερνάει και ο αριθμός των ηλικιωμένων στο Ρότερνταμ αυξάνεται. Μέχρι το 2035, 1 στους 5 Ρότερνταμ θα είναι 65 ετών ή μεγαλύτερος. Ο αριθμός των ατόμων άνω των 75 θα αυξηθεί ιδιαίτερα. Ως κυβέρνηση, πρέπει να το προβλέψουμε. Δεν μπορούμε απλά να εγκαταλείψουμε όλους αυτούς τους ηλικιωμένους. Επίσης, το τοπικό μας σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα επιβαρυνόταν υπερβολικά. Επομένως, είναι καλό που η HOPE μας ωθεί να συζητήσουμε αυτό το θέμα και να εξερευνήσουμε χρήσιμες επιλογές.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά θέματα για εσάς σε σχέση με το HOPE;

Ζώντας περισσότερο στο σπίτι

Στην Ολλανδία, μόνο το 6% των ηλικιωμένων μένει σε οίκο ευγηρίας. Οι ηλικιωμένοι θα ήθελαν να ζουν ανεξάρτητα για όσο το δυνατόν περισσότερο. Η ανάγκη για ανεξάρτητη στέγαση με την κατάλληλη φροντίδα και εγκαταστάσεις αυξάνεται επομένως. Πρέπει να προετοιμάσουμε την πόλη για αυτήν την εξέλιξη και να βεβαιωθούμε ότι το Ρότερνταμ είναι μια πόλη όπου μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε άνετα και με ασφάλεια στο σπίτι για όσο το δυνατόν περισσότερο. Όπου μπορείτε να παραμείνετε δραστήριοι, να συναντήσετε ανθρώπους και όπου η κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη είναι πάντα κοντά. Για να προετοιμάσει την πόλη για αυτήν την εξέλιξη, ο δήμος ανέπτυξε το πρόγραμμα «Rotterdam Older and Wiser». Οι οργανώσεις πρόνοιας επισκέπτονται τα άτομα άνω των 75 ετών στο σπίτι και οργανώνουν δραστηριότητες για την υγιή γήρανση. Υπάρχουν ώρες διαβούλευσης υγείας.

Γειτονιές και δραστηριότητες φιλικές προς τους ηλικιωμένους  Σε μια «γειτονιά φιλική προς τους ηλικιωμένους», οι οργανώσεις για τη φροντίδα και την πρόνοια, οι εταιρείες στέγασης, ο δήμος, τα μέρη της αγοράς και οι ηλικιωμένοι συνεργάζονται στενά. Ένα παράδειγμα είναι τα Διαμερίσματα HomePlus. Σε ένα διαμέρισμα HomePlus, οι ηλικιωμένοι ζουν ανεξάρτητα, αλλά υπάρχει επίσης φροντίδα και υποστήριξη. Υποστηρίζουν τους οικογενειακούς φροντιστές. Φαντάζομαι ότι κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα, οι άνθρωποι σε μια τόσο φιλική γειτονιά για ηλικιωμένους θα μπορούν να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον πιο εύκολα και οι φροντιστές θα γνωρίζουν καλύτερα πώς να ανταποκρίνονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες.


Κατάλληλη στέγαση Σε γειτονιές που είναι φιλικές προς τους ηλικιωμένους, τα ενδιαφερόμενα μέρη εξετάζουν επίσης τι θα κατασκευαστεί στην περιοχή τα επόμενα χρόνια και πώς θα γίνει μια ελκυστική περιοχή για ηλικιωμένους. Τον Φεβρουάριο του 2020, 42 μέρη - δήμος, εταιρείες στέγασης, οργανώσεις περίθαλψης και πρόνοιας, προγραμματιστές, επενδυτές και μια ασφαλιστική εταιρεία υγείας - υπέγραψαν από κοινού τη συμφωνία Langer Thuis, η οποία ισχύει τουλάχιστον έως το 2025. Συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη δημιουργία καταλληλότερων κατοικιών για ηλικιωμένους και να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες στέγασης και φροντίδας. Τα διαμερίσματα HomePlus είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού. Τα σπίτια και ο εξωτερικός χώρος πρέπει οπωσδήποτε να είναι επίσης εξοπλισμένοι για να παρέχουν ανακούφιση από τη ζέστη.

IΕίναι αρκετά ασυνήθιστο να συμπεριληφθεί ο τομέας της φροντίδας στην τοπική κλιματική προσέγγιση. Πώς τα καταφέρνετε; 

Το Ρότερνταμ είναι πράγματι μια από τις πρώτες μεγάλες πόλεις στην Ολλανδία που δημιούργησε ένα τοπικό σχέδιο θερμότητας. Το σχέδιο θερμότητας του Ρότερνταμ ενσωματώνεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα κλιματικής προσαρμογής, που ονομάζεται «WeatherWise». Το πρόγραμμα WeatherWise διεύρυνε την εστίασή του από την ασφάλεια του νερού σε άλλα επείγοντα κλιματικά ζητήματα όπως η ζέστη και η ξηρασία, και από το δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Η σχετικά νέα εστίαση στη κύματα καύσωνα έχει ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή των ιδιωτικών οργανισμών περίθαλψης και ευημερίας και της δημόσιας υγείας στα σχέδια προσαρμογής του κλίματος. Είμαι πολύ χαρούμενη με αυτό. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που, χάρη στο έργο HOPE, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών μας συμμετέχει. Οι μαθητές στην εκπαίδευση-φροντίδα έχουν την ευκαιρία να κάνουν πράξη τις ανησυχίες τους για το κλίμα στον επαγγελματικό τους ρόλο.


Τι θα θέλατε να μεταδώσετε στους δημογέροντες σε άλλες πόλεις; 

Συνεργαστείτε με όλα τα σχετικά μέρη της πόλης σας και μην ξεχάσετε να το κάνετε μαζί με τους ηλικιωμένους. Εξερευνήστε πώς να δημιουργήσετε γειτονιές φιλικές προς τους ηλικιωμένους, στις οποίες η στέγαση, η πρόνοια και η υγειονομική περίθαλψη συνδυάζονται. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει προστασία από τη θερμότητα. Με αυτόν τον τρόπο οι ηλικιωμένοι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν άνετα και με ασφάλεια στο σπίτι στις πόλεις μας. Christine Eskes

Αντιδήμαρχος, City of Rotterdam


1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page